Skip to the content

Jongeren betrekken bij dementie

Jongeren zouden meer moeten weten van dementie. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) geeft ze daarom een grotere rol in de campagne ‘Dementievrienden’ die in 2016 begint.

Van Rijn streeft naar een dementievriendelijke samenleving waarin bijvoorbeeld medewerkers in de supermarkt sneller herkennen wat er aan de hand is als iemand het in de winkel even niet meer weet. En ook jongeren kunnen daar een rol in hebben, denkt de bewindsman. ,,Wie op jonge leeftijd een realistisch beeld krijgt van dementie, neemt dat de rest van z'n leven mee''.

Van Rijn haakt in op het advies van de werkgroep ‘Vanuit dementie bekeken’ dat woensdag uitkwam. Volgens de werkgroep moet de maatschappelijke beeldvorming rond dementie veranderen. ,,Mensen zijn niet dement, mensen hebben dementie. En mensen met dementie hebben mogelijkheden, daar moet de omgeving zich van bewust worden'', aldus de organisatie.

In Nederland hebben naar schatting 260.000 mensen dementie. Omdat het aantal ouderen toeneemt zal dat aantal in 2050 volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn opgelopen tot zeker 400.000. De kans op dementie neemt toe als iemand ouder wordt. Het kabinet trok eerder al ruim 32 miljoen euro uit voor wetenschappelijk onderzoek naar deze dodelijke hersenaandoening.

 

(bron: de Telegraaf), foto ITU Pictures)

Over de schrijver

Volg ons!

BrainTrainerPlus is ook actief op:

Maak nu uw eigen quiz met de BrainTrainerPlus!

U kunt zelf ook een quiz maken, die op de BrainTrainerPlus™ gespeeld kan worden.