Skip to the content

 

Méér dan spelletjes…

Ook een quiz máken voor de BrainTrainerPlus geeft de mensen al veel plezier!

 

Door Kor Kegel

 

Er kunnen pijnlijke stiltes vallen. Je houdt van je dierbare, maar als de taal verdwijnt, kunnen bezoekjes moeilijk worden. De bezoekjes worden korter. Je kijkt telkens op je horloge. Je bent niet meer zo lekker met elkaar in gesprek als vroeger. Je voelt een gemis, als communicatie niet goed mogelijk meer is.

Dan kan de BrainTrainerPlus een smeermiddel zijn voor conversatie. Het apparaat kan bijdragen aan betekenisvol contact door samen een spel te spelen, een persoonlijk getinte quiz te doen of samen aan een levensboek te werken tijdens het bezoek. Want dat blijkt vaak nog wel goed mogelijk, leert de ervaring.

We kenden de BrainTrainerPlus al als een spelletjescomputer. Er zitten veel quizzen op, die het tanend denkvermogen toch nog prikkelen en activeren. Iemand met beginnende dementie of hersenletsel kan zo zeker nog gestimuleerd worden tot een nuttige tijdsbesteding, alleen of met anderen, ook in groepsverband. Het komt het contact met familie, vrienden of de activiteitenbegeleider ten goede.

Maar de BrainTrainerPlus is méér! Een recente prijsvraag levert het inzicht op dat een ander gebruik ook bijdraagt aan een beter contact met iemand die geheugenproblemen heeft. Je kunt er een levensboek op maken, compleet met foto’s, levensgebeurtenissen en anekdotes. En het zelf maken van een quiz levert eveneens gespreksonderwerpen op, waardoor de ontmoetingen plezieriger verlopen.

 

,,Mama, vertel eens over vroeger?’’ - dát wil niet altijd werken.

Wél als je de vragen explicieter maakt.

,,Wie zaten er in je klas?’’

,,Wie woonden er bij ons in de straat?’’

Heel vaak blijkt de aangesprokene zomaar alle klasgenoten te kunnen opsommen en ook alle bewoners van de straat waar ze woonde. En dat is dan nog maar een beginpunt van wat verdere vraagstelling kan losmaken. Het werkt overigens ook bij mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH).

Als onvermoed die persoonlijke herinneringen er nog zijn, dan is het uitermate verstandig om ze te verwerken in quizvragen – met het oog op later, als het geheugen nog verder achteruit is gegaan. Dan kunnen die herinneringen toch opnieuw weer boven komen. ,,Wie woonde er bij ons aan de overkant? Was dat de familie Kalkman? Was dat mevrouw Schaap? Wat dat de familie Herkelman?’’ Niet alleen zal de quizvraag goed beantwoord worden, maar de kans is groot dat er ook begeleidende herinneringen binnen sijpelen en dat er anekdotes worden verteld. Die ook weer kunnen leiden tot verwerking in het levensboek.

Het onderlinge contact wordt makkelijker, ongedwongen, en het bezoek zal weer langer kunnen duren zonder dat je naar de klok zit te kijken.

Thema activeert

In de laatste maanden hebben tientallen Nederlanders in de praktijk bewezen dat als je een thema bedenkt dat nauw aansluit bij de ervaringen van iemand met geheugenproblemen, dan alleen al dat thema het geheugen weet te activeren.

Het familielid of de begeleider stelt vragen die met het thema te maken hebben, en hop! – er komen uit het geheugen zomaar ‘verloren’ herinneringen tevoorschijn. Zo blijkt de BrainTrainerPlus bij te dragen aan communicatie die niet meer voor mogelijk werd gehouden.

De uitdaging om een quiz te maken bracht mensen in heel Nederland op het idee aansluiting te zoeken bij de vroegste herinneringen van mensen met geheugenproblemen. Het korte-termijngeheugen doet het meestal nog, terwijl ervaringen van gisteren al vergeten kunnen zijn.

Jessica Kok, activiteitenbegeleidster in Wijkestein in Wijk en Aalburg, bevestigt dat:

,,Een quiz oplossen is een plezierige activiteit, maar weet je dat het máken van een quiz dat óók is? Ik heb er zelf veel van geleerd!’’

Over de schrijver

Volg ons!

BrainTrainerPlus is ook actief op:

Maak nu uw eigen quiz met de BrainTrainerPlus!

U kunt zelf ook een quiz maken, die op de BrainTrainerPlus™ gespeeld kan worden.