Skip to the content

Prijsvraag leverde quizzen op

die dicht bij de mensen staan

 

De prijswinnaars van een BrainTrainerPlus-light hebben allen de ervaring dat een goede quiz dicht bij de mensen moet staan. Ze wisten dat van tevoren al wel, maar tijdens het maken van de quiz merkten ze dat nog eens extra. Het grappige is dat je kennelijk op allerlei manieren kunt aansluiten bij de leefwereld van mensen met geheugenproblemen. Want de quizzen hebben de meest uiteenlopende thema’s – en toch staan al die thema’s dicht bij de mensen.

Om dat inzichtelijk te maken gaan we in dit artikel op de prijswinnende quizzen in.

Onze woonomgeving

Een quiz over de directe woonomgeving – dat is wel heel herkenbaar voor mensen met geheugenproblemen. Hans van Westbroek uit Den Haag maakte zo’n quiz voor de bewoners van WZH Nieuw Berkendael, het woonzorgcentrum in de Haagse Houtwijk waar hij vrijwilligerswerk doet.

Leonne Hanemaaijer en Steven Berg maakten zo’n quiz voor de bewoners van Hart van Vathorst in Amersfoort.

 

Hans van Westbroek maakte foto’s van het exterieur van Nieuw Berkendael, ook foto’s van verschillende plekken in het woonzorgcentrum waar veel mensen komen, zoals de hoofdingang en de lift, maar bijvoorbeeld ook van de kippenren buiten. En hij bouwde hier de quizvragen omheen. ,,Het leidde tot levendige gesprekken!’’ zegt Hans. ,,Ik ben geen dokter. Ik kan die mensen niet beter maken. Maar wat ik met mijn vrijwilligerswerk mogelijk kan bereiken, is dat ik mensen met geheugenproblemen kleine prikkels geef. Zodat ergens in hun hoofd een positieve trilling ontstaat, die bijdraagt aan herinnering.’’

 

Leonne Hanemaaijer en Steven Berg maakten een quiz met vragen over medewerkers en bewoners van Hart van Vathorst. De quiz speelt dus helemaal in op de dagelijkse belevingswereld van de bewoners. Leonne is er welzijnsmedewerkster, Steven is bewoner.

Ook maakten ze quizvragen rond de Amersfoortse Kei. Dat is een begrip in de Keistad. Iedere inwoner van Amersfoort kent de Kei en het verhaal erachter. Afdelingen van Hart van Vathorst dragen namen als Kei, Rots en Kiezel. Dat is ook de naam van de quiz geworden. Ook deze vragen over de directe woonomgeving leiden tot veel herkenning.

 

Onze streek

Jessica Kok putte haar quizvragen uit het Land van Heusden en Altena, de regio die de bewoners van Wijkestein in Aalburg het best kennen, omdat de meesten hier hun hele leven hebben gewoond en gewerkt. De dorpen, bekende locaties, het Brabantse dialect – Jessica bedacht een reeks van leuke quizvragen.

Jessica Kok ziet op de somatische afdeling waar zij werkt in Wijkestein een groot enthousiasme voor de BrainTrainerPlus. ,,Ik denk dat dat komt, omdat mensen met een lichamelijke beperking het juist zo fijn vinden om met hun hoofd bezig te zijn. Niet zozeer omdat ze bang zijn ook geestelijk achteruit te gaan – dat komt natuurlijk ook voor – maar vooral om mentaal fit te blijven. Soms staan de bewoners in de rij om het apparaat te kunnen gebruiken!’’

 

Yvonne Zwart-van Waardenburg maakte ook een puur streekgebonden quiz, namelijk over de Zaanstreek. Een quiz, helemaal op het lijf geschreven van de bewoners van Evean De Rietvelden in Wormerveer.

Yvonne Zwart-van Waardenburg werkt op de afdeling sales & marketing van het Zaans Museum. Dat is in 1998 geopend om het Zaanse erfgoed te bewaken en te bewaren. Het museum op de Zaanse Schans heeft een prachtige collectie van voorwerpen over het wonen en werken in de Zaanstreek door de eeuwen heen. Yvonne weet zeker dat veel van die voorwerpen herinneringen oproepen bij de oudere inwoners van Zaanstad. Een puur regionale quiz. Zij schonk de door haar gewonnen BrainTrainerPlus-light aan het Praathuis van De Rietvelden, waar haar vader woonde.

 

Yvonne Veenstra en Thomas Hoekstra spitsten hun eerste quiz helemaal toe op Friesland. Ze maakten hun Fryslân-quiz voor de bewoners van Sociëteit Hortensia van Palet in Aldlânstate te Leeuwarden.

Yvonne Veenstra en Thomas Hoekstra gebruikten voor hun quiz zowat alles waar Friesland bekend door geworden is – en rechtgeaarde Friezen zijn er trots op. Dus ook hun quizvragen sluiten naadloos aan bij de herinneringen van de bewoners van Sociëteit Hortensia in Leeuwarden, öök wanneer die herinneringen beginnen te vervagen.

 

Ons land

Agnes Megens van Herbergier Etten-Leur maakte in haar quiz een soort Rondje Nederland en ze gebruikte er veel (audio)visuele beelden bij, omdat veel van haar gasten het geschreven woord niet goed meer begrijpen. ,,We hebben onze vragen gericht op echte Nederlandse thema’s, zoals bezienswaardigheden, het songfestival, lekkernijen, speelgoed, vervoer, en waar je in Nederland bepaalde dingen kunt vinden.’’

 

Onze natuur

Ellen Scheerhoorn baseerde haar quiz op de natuur in Nederland. Ze is activiteitenbegeleidster in woonzorgcentrum Bilderdijk in Hoogeveen. ,,Ieder mens houdt van de natuur. Je hoeft er geen kennis van te hebben om ervan te houden. We houden allemaal van vogelgeluiden, we houden allemaal van bloeiende planten. Natuur spreekt ons allemaal aan!’’

 

Ferry van Melis werkt als activiteitenbegeleider-evenementen bij twee zorgcentra van Stichting BrabantZorg. Hij oefent in beide huizen met de bewoners op de BrainTrainerPlus. Van huis uit is hij bloemist en hovenier en hij heeft veel kennis van de natuur.

,,Ik heb vaak gemerkt hoe de mensen in Brabant terugzien op het moestuintje of kruidentuintje dat ze vroeger hadden, en ik dacht de als bloemist en hovenier opgedane kennis goed te kunnen gebruiken voor geheugentraining van oudere Brabanders. Ook in de veronderstelling dat ik met het onderwerp bloemen en planten iets zou kunnen bijdragen aan de landelijke programmatuur van de BrainTrainerPlus!’’

Ferry schonk de door hem gewonnen BrainTrainerPlus-light aan een vrijwilligersproject, zorgcoöperatie Reek, waar hij vlakbij woont.

 

Ons eten

Eten staat dicht bij de mensen. Iedereen doet het namelijk. Joke Pasop-Hazewinkel besloot daarom haar quiz te richten op het eten uit oma’s keuken, iets waar de bewoners van Dagbesteding Den Ham herinneringen aan hebben. Griesmeelpudding. De havermoutpap van Brinta. Hoe smaakte het ook weer? Zulke vragen leiden tot leuke conversaties, met veel pret ook bij de dementerende mensen. En het team van Den Ham speelt erop in door het eten ook daadwerkelijk te bereiden. ,,Het heeft alles te maken met reminiscentie, namelijk herinneringen oproepen en er vorm aan geven, zodat mensen iets terugbeleven wat het geheugen prikkelt.’’

Haar quiz heet: ‘De keukenprinses van vroeger’. Den Ham is in de gemeente Twenterand en Joke is er activiteitenbegeleidster.

 

Onze dagen

Janet Klunder doet vrijwilligerswerk in Weidesteyn in Hoogeveen. Ze wilde een quiz maken over feestdagen. Daar weten de meeste bewoners van Weidesteyn nog wel over mee te praten. Maar gaandeweg haalde ze er vragen bij over andere dagen dat er iets herdacht wordt. Haar quiz kreeg de naam: ‘Bijzondere dagen’. Ook bij dit thema zien we dat de bewoners erover in gesprek raken – en dat is een belangrijke meerwaarde. Vrolijkheid en gezelligheid!

 

Onze muziek

Maureen Daisy Weustink maakte een quiz over muziek. ,,Je kunt oude mensen met muziek heel sterk terugbrengen naar vroeger,’’ zegt ze. Uiteraard putte ze haar quizvragen uit oude liedjes. ,,Hop, Marjanneke,’’ ,,De uil zat in de …,’’ ,,Daar in dat kleine café aan de Haven…’’ Soms vroeg ze naar de volgende zin of naar de plaats waar het liedje over ging. Prachtige vragen, waarmee je het geheugen van een dementerende oudere overduidelijk prikkelt.

Ze testte de quizvragen bij bewoners van ’t Gerbrand in Hengelo, waar ze stage liep.

Over de schrijver

Volg ons!

BrainTrainerPlus is ook actief op:

Maak nu uw eigen quiz met de BrainTrainerPlus!

U kunt zelf ook een quiz maken, die op de BrainTrainerPlus™ gespeeld kan worden.