Skip to the content

Veel mensen hebben meegedaan aan de prijsvraag om een quiz te maken voor de BrainTrainerPlus. Activiteitenbegeleiders, vrijwilligers en familieleden van bewoners van zorginstellingen hebben de meest uiteenlopende quizzes gemaakt, verschillend van omvang en methode. De prijswinnaars mogen een BrainTrainerPlus-light schenken aan een door hen gekozen zorginstelling. Komende weken worden de prijzen uitgereikt. Op deze plek en op onze Facebook-pagina komt daar telkens een verslag van.

 

Prijswinnaars: Agnes Megens

Gekozen zorginstelling: Herbergier, Etten-Leur

foto: de winnaars en bewoners

 

Bij een foto van een haring staat de vraag: Hoe heet deze Nederlandse lekkernij? Andere vragen: Hoe heet de jaarlijkse wielerronde in Chaam? Waar gaat zoete lieve Gerritje naartoe? Wat zou Donald Jones het liefst in een doosje willen doen?

 

Het zijn leuke quizvragen, steeds met een plaatje erbij. Hoe heet dit figuur uit de Betuwe? Uit welke stad komt de Bossche bol? Welke klok luidt ‘Welkom thuis’? Waar woonde Keetje Tippel? In welke provincie wordt het oogstfeest Stöppelhaene gevierd?

Met haar meerkeuzevragen neemt Agnes Megens ons mee door heel het land, aan de hand van plaatsen, personen, liedjes en gewoonten. De quiz heet dan ook ‘Rondje Nederland’ en ze is ermee in de prijzen gevallen.

Zij schenkt de door haar gewonnen BrainTrainerPlus-light aan een woonhuis voor mensen met geheugenproblemen, Herbergier Etten-Leur. Dat is niet zo gek. Het is haar eigen zorgonderneming, die ze runt samen met haar vrouw Saskia Megens-den Boer.

Herbergier is een zorgformule van De Drie Notenboomen BV te Gouda, die zich keert tegen de bureaucratie in de zorgverlening. Het gaat om individuele aandacht voor de bewoners; dat staat voorop. Agnes en Saskia zijn vanuit dat idealisme ook een Herbergier begonnen, gevestigd in de Withof in het centrum van Etten-Leur. Dit monument aan de Bisschopsmolenstraat is eigendom van Woonstichting Etten-Leur, die het initiatief van Agnes en Saskia van harte ondersteunt. Sinds het voorjaar van 2015 begeleiden zij er zeventien oudere personen met dementie. Agnes: ,,Wij zijn ermee begonnen, nadat mijn vader in 2012 de diagnose Alzheimer kreeg en mijn zussen en ik geen geschikte plek voor hem konden vinden in de reguliere zorg. De visie van Herbergier sprak ons enorm aan. Persoonlijke zorg en aandacht!’’

 

Agnes en Saskia zijn al elf jaar getrouwd en ze hebben twee kinderen, Sjoerd en Janne. Hun kinderen konden niet goed meer met hun opa praten en opa herkende zijn kleinkinderen niet altijd. Dankzij de BrainTrainerPlus konden ze toch op een positieve manier met elkaar omgaan. Aan die tijdsbesteding hielden ze allemaal een goed gevoel over. Ook hun dementerende opa!!

 

Agnes deed aan de prijsvraag mee, omdat ze uit ervaring weet dat de BrainTrainerPlus een waardevol hulpmiddel is, niet alleen als geheugentraining voor hun doelgroep, maar ook omdat het mensen met elkaar verbindt wanneer gesprekken moeilijker worden.

Agnes heeft de quiz gemaakt met vrijwilligster Joke van de Broek, medewerksters Laura van Rijckevorsel en Astrid van Dijk en familielid Noud van der Borg. ,,Met de quiz hebben we vooral gebruikgemaakt van (audio)visuele beelden, omdat veel van onze gasten het geschreven woord niet goed meer begrijpen. We hebben onze vragen gericht op echte Nederlandse thema’s, zoals bezienswaardigheden, het songfestival, lekkernijen, speelgoed, vervoer, en waar je in Nederland bepaalde dingen kunt vinden.’’

Agnes had daartoe een kleine werkgroep gevormd met een familielid, een vrijwilligster en een medewerkster. Al snel was de conclusie getrokken dat de Nederlanse thema’s moesten gaan over hoe het vroeger was, want dat is herkenbaar voor de doelgroep. De werkgroep koos voor veel verschillende thema's, zodat de quiz altijd wel iemand aanspreekt.

 

Agnes Megens heeft enkele praktische tips om te komen tot een goede quiz voor de BrainTrainerPlus. ,,Houd de vragen kort en gebruik herkenbare thema’s! Gebruik beeld! En maak de vragen niet te ingewikkeld, want juiste antwoorden geven een succeservaring en dan gaan mensen door met de quiz en blijven ze geestelijk actief.’’

Nog een waardevolle tip: ,,Stel positieve vragen, waar mensen een goed gevoel van krijgen. Vragen over de oorlog roepen negativisme op en dat mag niet de bedoeling zijn. Een goeie quiz is stimulerend!’’

 

interview: Kor Kegel

Over de schrijver

Volg ons!

BrainTrainerPlus is ook actief op:

Maak nu uw eigen quiz met de BrainTrainerPlus!

U kunt zelf ook een quiz maken, die op de BrainTrainerPlus™ gespeeld kan worden.