Skip to the content

Veel mensen hebben meegedaan aan de prijsvraag om een quiz te maken voor de BrainTrainerPlus.

Activiteitenbegeleiders, vrijwilligers en familieleden van bewoners van zorginstellingen hebben de meest uiteenlopende quizzes gemaakt, verschillend van omvang en methode.

De prijswinnaars mogen een BrainTrainerPlus-light schenken aan een door hen gekozen zorginstelling. Komende weken worden de prijzen uitgereikt. Op deze plek en op onze Facebook-pagina komt daar telkens een verslag van.

interview: Kor Kegel

WZH Nieuw Berkendael

 

Prijswinnaar:Hans van Westbroek

Gekozen zorginstelling:WZH Nieuw Berkendael, Den Haag

 

 

,,Ik ben geen dokter. Ik kan die mensen niet beter maken. Maar wat ik met mijn vrijwilligerswerk mogelijk kan bereiken, is dat ik mensen met geheugenproblemen kleine prikkels geef. Zodat ergens in hun hoofd een positieve trilling ontstaat, die bijdraagt aan herinnering.’’

Het is een mooie uitspraak van Hans van Westbroek, vrijwilliger bij WZH Nieuw Berkendael, een woonzorgcentrum in Houtwijk in Den Haag. Hij geeft er twee keer per week braintraining!

Hans werkt met de BrainTrainerPlus en geeft klassikaal onderwijs, elke maandagochtend aan vijftien bewoners en elke donderdagmiddag aan twaalf bewoners. Op een groot scherm toont hij met behulp van een beamer de mogelijkheden van het interactieve computerprogramma met diverse quizzes en andere toepassingen.

 

Hans van Westbroek (64) is een echte Hagenaar. Hij woont in de wijk Waldeck op een goeie kilometer afstand van WZH Nieuw-Berkendael. Dat is één van de veertien locaties van Stichting Woonzorgcentra Haaglanden (WZH), maar daarbinnen is het met WZH De Strijp de enige die zich geheel concentreert op mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Denk hierbij aan letsel als gevolg van een herseninfarct, een hersenbloeding of een ongeluk.

Het is heel bijzonder dat Hans van Westbroek de BrainTrainerPlus gebruikt om deze doelgroep te helpen, want meestal wordt de BrainTrainerPlus ingezet bij mensen met beginnende dementie. Maar WZH Nieuw Berkendael is geen psycho-geriatrische instelling. Er verblijven ook jongere mensen met NAH.

 

Hans doet het gedreven en met compassie. En daarnaast vindt hij het leuk om quizzes te maken voor de bewoners met de BrainTrainerPlus. Hij heeft al gewerkt aan een quizzes over cultuur, sport en muziek. ,,Ik geef eerlijk toe dat ik het moeilijk vind, maar het is wel een uitdaging! Ik vind dat een goede quiz positieve prikkels moet geven. Het is niet moeilijk om enkele tientallen vragen te bedenken, maar het is de kunst of je met je quiz je doelstelling bereikt om de gebruikers te stimuleren.’’

Een regelmatig gebruik van de BrainTrainerPlus raadt hij dan ook aan. ,,Het zou fijn zijn als veel meer mensen er gebruik van kunnen maken!’’

 

Hans maakte ook een quiz over WZH Nieuw Berkendael. Hij maakte foto’s van het exterieur, verschillende plekken in het woonzorgcentrum waar veel mensen komen, zoals de hoofdingang en de lift, maar bijvoorbeeld ook van de kippenren buiten. En hij bouwde hier de quizvragen omheen. Hij won hiermee een BrainTrainerPlus-light, die hij afgelopen maandag op locatie bezorgd kreeg van de uitvinder van de BrainTrainerPlus, Hendrik Jan van Katwijk. Volgens de opzet van de prijsvraag mag Hans van Westbroek de BrainTrainerPlus-light schenken aan een zorginstelling naar keuze en het zal geen verwondering wekken dat dat WZH Nieuw Berkendael is. Op vrijdag 24 maart draagt Hans de computer over aan Jolanda Smits, locatiemanager van WZH Nieuw Berkendael.

 

Over de schrijver

Volg ons!

BrainTrainerPlus is ook actief op:

Maak nu uw eigen quiz met de BrainTrainerPlus!

U kunt zelf ook een quiz maken, die op de BrainTrainerPlus™ gespeeld kan worden.