Skip to the content

Veel mensen hebben meegedaan aan de prijsvraag om een quiz te maken voor de BrainTrainerPlus.

Activiteitenbegeleiders, vrijwilligers en familieleden van bewoners van zorginstellingen hebben de meest uiteenlopende quizzen gemaakt, verschillend van omvang en methode.

De prijswinnaars mogen een BrainTrainerPlus-light schenken aan een door hen gekozen zorginstelling. Dit is het laatste interview in de rij met de prijswinnaars.

 

Kei, rots en kiezel

 

Prijswinnaars:Leonne Hanemaaijer en Steven Berg

Gekozen zorginstelling:Hart van Vathorst, Amersfoort

Hart van Vathorst

 

Vóórdat de organisatie BrainTrainerPlus een prijsvraag uitschreef, waren Leonne Hanemaaijer en Steven Berg al bezig met het maken van een quiz. ,,Puur uit interesse,’’ zegt Leonne. ,,We wilden onderzoeken wat er op de BrainTrainerPlus zoal mogelijk is. Steven heeft grote interesse in computers en ik wilde weten hoe ik het apparaat nog beter kan gebruiken in de dagbesteding.’’

 

Leonne Hanemaaijer werkt als welzijnsmedewerkster in Hart van Vathorst, in de jongste nieuwbouwwijk van Amersfoort. Hart van Vathorst biedt onderdak aan een kerk, een kindercentrum en twee zorginstellingen, Accolade Zorg en Stichting Sprank. Leonne (33) werkt nu tien jaar bij Accolade Zorg en verhuisde vorig jaar met een aantal collega’s en bewoners mee naar het toen juist gerealiseerde Hart van Vathorst. De nieuwbouw is wat verder van haar woning in Zoelen, gemeente Buren in de Betuwe, maar ze vindt het een fantastisch mooi project en heeft de tweemaal vijftig minuten woon-werkverkeer er graag voor over.

 

Accolade Zorg, een zorgkoepel met vestigingen in de regio’s Amersfoort, Assen, De Bilt en Zeist, realiseert in Hart van Vathorst welzijn, zorg en wonen (groepswoningen en huurappartementen voor zelfstandig wonende ouderen en jongeren met een verstandelijke beperking). Er is een horecavoorziening, een cadeauwinkel, een houtatelier en een kaarsenatelier alsmede een bakkerij en een moestuin. Genoeg mogelijkheden voor een zinvolle dagbesteding voor dementerende ouderen en bewoners met niet aangeboren hersenletsel. De naam Accolade staat voor omarming en verbinding.

 

Steven Berg (49) woont bij Accolade Zorg sinds 1993. Leonne geeft hem individuele begeleiding, zoals het oefenen in gebarentaal en het opzoeken van interactie met anderen. Samen zaten ze al veel uurtjes achter de BrainTrainerPlus die Accolade Zorg al had aangeschaft en meeverhuisde naar Hart van Vathorst.

Door het regelmatige gebruik heeft Leonne de mening dat de computer een heel goede functie kan vervullen als geheugentraining voor dementerende ouderen. Daarnaast vindt ze het apparaat zeker ook geschikt voor mensen met niet aangeboren hersenletsel. ,,De quizzen zijn leuk om te doen en zorgen voor betrokkenheid met elkaar en met de woonomgeving. Ook de andere mogelijkheden, zoals het maken van een foto-album, leiden tot contacten en gezelligheid.’’

 

Amersfoort staat bekend als de Keistad. Volgens de overlevering trokken vierhonderd Amersfoorters in 1661 een enorme zwerfkei op een slee van de Waelbergh bij Soesterberg naar de Varkensmarkt in hun gemeente. De kei weegt 7157 kilo, heeft een hoogte van twee meter en een omtrek van ruim vijf meter. De kei staat sinds 1932 aan de Stadsring van Amersfoort, niet ver van de Varkensmarkt.

 

Amersfoort kent al veertig jaar de Keistadfeesten. Dit jaarlijkse evenement werd al een paar keer afgesloten met het door de stad ‘trekken’ van keien uit andere landen. Amersfoort heeft daar een flink aantal grote stenen aan overgehouden, die eveneens aan de Stadsring zijn geplaatst.

 

Het spreekt vanzelf dat Steven Berg en Leonne Hanemaaijer veel quizvragen hebben gewijd aan de Amersfoortse Kei. Maar dat komt ook omdat afdelingen van Accolade Zorg in Hart van Vathorst namen dragen als Kei, Rots en Kiezel. Dat is dan ook de naam van hun quiz geworden: Kei, rots en kiezel. De quiz bevat ook vragen over bewoners en medewerkers en daarmee speelt de quiz helemaal in op de belevingswereld van de bewoners.

Steven en Leonne zonden de quiz in voor de prijsvraag en ze wonnen er een BrainTrainerPlus-light mee. ,,Ontzettend gaaf!’’ zegt Leonne. ,,We kunnen de BrainTrainerPlus-light nu gewoon op de woongroepafdeling laten staan, zodat iedereen hem kan gebruiken. De grote BrainTrainerPlus zwerft nogal eens door het hele huis en dan moet je hem steeds zoeken. Dus we zijn er heel blij mee!’’

 

De prijswinnaars van een BrainTrainerPlus-light mogen de computer schenken aan een zorginstelling naar eigen keuze. Omdat Steven er woont en Leonne er werkt, is dat uiteraard het Hart van Vathorst. De overhandiging is op maandag 22 mei aan Henk Jan van Bunschoten, manager zorg bij Hart van Vathorst.

Over de schrijver

Volg ons!

BrainTrainerPlus is ook actief op:

Maak nu uw eigen quiz met de BrainTrainerPlus!

U kunt zelf ook een quiz maken, die op de BrainTrainerPlus™ gespeeld kan worden.